Οργάνωση: Κλινική Εντατικής Θεραπείας, Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης, Ιατρική Εταιρεία Ηρακλείου
 
Υπεύθυνοι προγράμματος - διδάσκοντες: Κατερίνα Βαπορίδη, Ευμορφία Κονδύλη, Ευαγγελία Ακουμιανάκη, Δημήτρης Γεωργόπουλος.
 
Πότε & Που: 12-14 Απριλίου 2024, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Κρήτης
 
Σε ποιους απευθύνεται: Το masterclass μηχανικού αερισμού απευθύνεται σε γιατρούς που με εμπειρία στο μηχανικό αερισμό ή/και που έχουν παρακολουθήσει ένα από τα προηγούμενα σχολεία μηχανικού αερισμού.
 
Κόστος συμμετοχής: 140€, περιλαμβάνεται εκπαιδευτικό υλικό και καφές στα διαλείμματα.
 
Δηλώσεις συμμετοχής: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
 
Επικοινωνία: Κατερίνα Βαπορίδη Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
 
Εκπαιδευτικοί στόχοι: ο στόχος του masterclass μηχανικού αερισμού είναι να εμβαθύνει τις γνώσεις των γιατρών στην παθοφυσιολογία και τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται στην αντιμετώπιση των πιο απαιτητικών περιπτώσεων μηχανικού αερισμού σε βαρέως πάσχοντες ασθενείς. Τα θέματα που θα καλυφθούν περιλαμβάνουν τις προκλήσεις: στην αντιμετώπιση του ασθενούς με ARDS και ανθεκτική υποξυγοναιμία, στη μετάβαση από ελεγχόμενο σε υποβοηθούμενο αερισμό, και στην αποδέσμευση του ασθενούς από τον αναπνευστήρα. Το σχολείο μηχανικού αερισμού θα περιλαμβάνει διαλέξεις, συζήτηση περιστατικών και πρακτική εξάσκηση σε μικρές ομάδες με χρήση αναπνευστήρα και προσομοιωτή πνευμόνων.
Άλλες πληροφορίες: Η γραμματειακή υποστήριξη του σχολείου μηχανικού αερισμού θα γίνει από το Mika travel, (κα Εύα Γουβιανάκη,Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., και τηλ 2810228226). Το σχολείο μηχανικού αερισμού θα λάβει εγκριση ΕΟΦ και ΣΦΕΕ (εταιρείες που υπόκεινται στις ρυθμιστικές διατάξεις του ΣΦΕΕ θα μπορούν να καλύψουν τα έξοδα συμμετεχόντων μόνο από την περιφέρεια Κρήτης).
 
Συνοπτικό Πρόγραμμα
Παρασκευή 12/4, 11.30-18.30: Προκλήσεις στην αντιμετώπιση ασθενούς με σοβαρό ARDS
Διαλέξεις: Μηχανικός αερισμός σε ARDS, αλληλεπίδραση καρδιάς-πνευμόνων, παρακολούθηση οισοφάγειας πίεσης, recruitment - recruitability - τιτλοποίηση PEEP, οξεία δεξιά καρδιακή ανεπάρκεια σε ARDS
Hands-on: Μηχανικός αερισμός σε ARDS, παρακολούθηση οισοφάγειας πίεσης
Σάββατο 13/4, 9.30-17.30: Προκλήσεις κατά τη μετάβαση σε υποβοηθούμενο αερισμό
Διαλέξεις: Έλεγχος της αναπνοής, δυσκολίες του pressure support, αναλογικά μοντέλα αερισμού, παρακολούθηση της προσπάθειας και τιτλοποίηση της υποβοήθησης, ασυγχρονίες ασθενούς αναπνευστήρα, ρόλος των εκπνευστικών μυών
Hands-on: ασυγχρονίες ασθενούς αναπνευστήρα, PAV
Κυριακή 14/3, 9.30-17.30: Προκλήσεις στην αποδέσμευση από τον αναπνευστήρα
Διαλέξεις: Δύσκολο weaning, ασθενής με δυσκολία στη μείωση της πίεσης υποστήριξης/της PEEP, ειδικά θέματα στο weaning (παχυσαρκία - μετεγχειρητικά), υπερηχογράφημα πνεύμονα και αναπνευστικών μυών
Hands-on: υπερηχογράφημα πνεύμονα και αναπνευστικών μυών